onsdag 21 oktober 2009

Studentlivets fysik


Jag satt och bläddrade i en kursbok häromdagen. Den hörde till kursen ”natur och teknik i barnets värld” och jag fastnade särskilt på en sida där termodynamikens huvudsatser stod listade. Det slog mig att det finns ganska gott om paralleller mellan fysikens huvudsatser och vissa aspekter av studentlivet.


Klassisk termodynamik

0. Nollte huvudsatsen: Om två system förs i kontakt med varandra kommer de att utbyta energi eller materia tills de är i jämviktsläge.
1. Första huvudsatsen: Värme som flödar in till ett system är lika med summan av ändringen i inre energi plus arbete som uträttas av systemet.
2. Andra huvudsatsen: Värme flödar från varmt till kallt. Värme flödar aldrig från kallt till varmt av sig självt.
3. Tredje huvudsatsen: Alla processer upphör vid den absoluta nollpunkten.


Studentlivets termodynamik

0. Nollte huvudsatsen: Om två fysikstudenter eller historiestudenter förs i kontakt med varandra kommer de att utbyta kaffe, svordomar och argument tills de är i jämvikt (eller någon googlat fram bevis för sin sak).
1. Första huvudsatsen: De inkomster som flödar in till Systemet (ex en fredag) är lika med summan av ändringen i inre antal studenter plus det arbete som uträttas av systemet (och dess personal).
2. Andra huvudsatsen: Pengar flödar från plånbok till onödigheter. Pengar flödar aldrig från onödigheter till plånbok av sig självt.
3. Tredje huvudsatsen: Alla processer upphör vid absoluta nollpunkten (som inträffar ungefär den 20e varje månad).


Nämnas bör väl även den klassiska studentmekanikens tredje sats:

  1. Varje ökad inkomst motsvaras av en lika stor och motriktad utgift. (Något som kanske inte bara gäller studenter)


…och kanske även den nollte:

  1. En bakfull byggnadsingenjör eller kulturgeograf fortsätter att vara i vila såvida ingen kraft förändrar detta tillstånd.


Efter detta kom jag till ett kapitel om speciell relativitetsteori och bestämde mig för att lämna tillbaka boken till dess ägare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar